Viestinnän eettinen neuvottelukunta (VEN) on ottanut kantaa maksettujen sisältöjen toimeksiantajan rooliin sekä haastateltavan oikeuksiin. Toimeksiantaja on tuotava selkeästi esiin, ja haastateltavan on saatava selvästi tietää julkaisun tarkoitus.
– Maksettujen sisältöjen tuottaminen eri kanaviin on yleistynyt, ja niitä julkaistaan journalistisen sisällön rinnalla. Kannanotto perustuu viestinnän eettisiin ohjeisiin, joiden mukaan viestinnän ammattilainen tuo selkeästi esiin työn- tai toimeksiantajansa osuuden sitä koskevaan sisältöön, neuvottelukunnan puheenjohtaja Henrik Rydenfelt toteaa.
Työn- tai toimeksiantajan rooli tilaajana tai tuottajana on merkittävä mediasisällön alkuun tai yhteyteen eri medioissa niin, että se tulee heti ja vaivatta yleisön tietoon. Jos asiayhteys on selkeä eli sisältö julkaistaan esimerkiksi yrityksen omilla verkkosivuilla tai asiakaslehdessä, erillistä merkintää ei tarvita.
Haastateltavien oikeuksiin kiinnitettävä huomiota
Kannanoton mukaan velvollisuus ilmoittaa selkeästi työn- tai toimeksiantajan osuus koskee myös sisällön tuottamisen eri vaiheita. Haastateltavalle tai tausta-aineistoja antavalle on tuotava ilmi sisällön toimeksiantaja ja julkaisukanavat. Toimeksiantajan ja julkaisukanavan ero on pidettävä selkeänä. Lausuman tarkistamiseen ennen julkaisua tulee antaa mahdollisuus. Omien organisaatioiden julkaisuissa suositellaan hyvien käytäntöjen sopimista erikseen.
Noin 5 000 viestinnän ammattilaista on järjestöjensä kautta sitoutunut VENin ylläpitämiin Viestinnän eettisiin ohjeisiin. Mukana ovat ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry, Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry, Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liiton MTL-Viestintätoimistot sekä Julkisen alan tiedottajat ry JAT.
Lisätietoja:
Henrik Rydenfelt, puheenjohtaja, p. 040 758 6531
Janne Laukkanen, varapuheenjohtaja, p. 040 588 1925